britje

Ideal, ki so ga moški prevzeli od žensk

V zahodni kulturi se je odstranjevanje telesnih dlak pojavilo s trendi oblačenja, ki so narekovali krajša krila in vse večjo odkritost telesa.

Bikini revolucija

V zahodni kulturi se je odstranjevanje telesnih dlak pojavilo s trendi oblačenja, ki so narekovali krajša krila in vse večjo odkritost telesa. Veliko zaslugo pri tem ima tudi pojav bikini kopalk, ki so sprožile revolucijo mode kopalnih oblačil. Z vse večjo izpostavljenostjo telesa se je pojavila tudi potreba po odstranjevanju dlak iz estetskih razlogov. Najprej so se z neestetsko poraščenostjo začele spopadati ženske, kasneje pa so ti trendi vse bolj vplivali tudi na moško populacijo. Seveda pa se je odstranjevanje dlak razmahnilo tudi zaradi seksualnih razlogov. Tako kot so se spremenili estetski ideali na izpostavljenih delih telesa, se je spremenila tudi estetika na intimnih delih telesa.

Več kot 15let laserskega odstranjevanja dlak

Načinov odstranjevanja dlak je mnogo, a le nekaj je takih, ki težavo rešijo za daljše obdobje. Edini permanentni način, ki ga priznavajo svetovni dermatologi, je lasersko odstranjevanje dlak. Lasersko odstranjevanje dlak se je pojavilo že v šestdesetih letih minulega stoletja. Najprej naključno, ob odpravljanju drugih kožnih težav, kasneje, v zadnjih 15-letih, z natančno določenim namenom. Najprej so se predvsem v medicinske namene uporabljali rubinasti laserji, ki so reševali težave ljudi s hirzutizmom in hipertrihozo, dveh oblik neobičajne prekomerne poraščenosti. Kasneje, v devetdesetih letih se je lasersko odstranjevanje dlak začelo uporabljati tudi v estetske namene. Najprej je ta poseg postal popularen predvsem med filmski igralkami, popularnimi pevkami, manekenkami, plavalci, kolesarji, eksotičnimi plesalkami in transseksualci. K širjenju tega trenda je močno pripomogla popularna kultura konca minulega stoletja.

Pred laserskim načinom odstranjevanja dlak so zvezdnice minulega stoletja težave s poraščenostjo reševale na različne načine, predvsem pa o tem niso govorile. Marilyn Monroe in Elizabeth Taylor sta si v času pred laserskim odstranjevanjem dlak menda brili obraz. Na ta način naj bi ohranjali brezhibno polt in videz. Danes je lasersko odstranjevanje dlak eden od najbolj popularnih estetskih dermatoloških posegov, tudi med moškimi. Nedavno je za ta poseg Kim Kardashian navdušila tudi svojega partnerja Kanye Westa. Na katerem delu telesa pa nista zaupala.

Ni vse laser, kar se sveti po kozmetičnih salonih

Mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije, vodilna evropska strokovnjakinja za uporabo laserjev v dermatologiji in tudi avtorica strokovnih smernic za uporabo laserja v dermatologiji za European Society for laser dermatology opozarja, da večina naprav, ki jih srečamo v slovenskih kozmetičnih salonih, ni laserjev. Tam se pravzaprav v glavnem srečujemo z IPL tehnologijo oz. intenzivnimi svetlobnimi viri, ki delujejo drugače kot laser. Obe vrsti naprav se razlikujeta po principu delovanja in uspešnosti oz. stalnosti rezultata. Pri IPL napravah je tveganje za poškodbe večje, saj svetloba deluje na celotno kožo in ne zgolj na dlake, kot v primeru laserja. IPL ni selektivni svetlobi vir in ne cilja zgolj na dlako, ampak uničuje številne tarče, ki ji pridejo na pot. Nekatere IPL naprave delujejo tudi v svetlobnem spektru UV, kar pomeni, da v našo kožo neposredno vnašajo visokoenergetske kancerogene UV žarke.

Mag. Adamičeva svetuje, da tovrstne posege prepustite zdravniku, ki bo strokovno ocenil kakšen laser oz. svetlobni spekter je najprimernejši za vaš tip kože in kdaj posega ni varno opravljati. Poleg tega bo zdravnik realno ocenil posameznikove možnosti za stalno odstranitev dlak, s čimer se izognemo neralnim pričakovanjem in kasnejšemu razočaranju.

Deli zgodbo