Jessie

Naš maček Jessie

Leta in leta in leta nagovarjam Kamenka, da bi imeli mačka. Mačke preprosto obožujem. Kamenko je vedno rekel, da imamo lahko mačka na Rakitni, ker lahko živi v naravi in hodi k nam jest in se crkljat.
Pa se nam je letos, med karanteno, zgodil Jessie Pinkman. Tako sem namreč dala ime mucku, ki je začel prihajati k nam. Jessie Pinkman je ime liku iz moje priljubljene serije Breaking Bad. Jessie je en tak barabin, ki pa ima lepo srce. Naravnost kot naš mucek. Divji in neukročen je začel prihajati do naše hiše, kjer smo mu postregli z mesom in ostalimi dobrotami za mačke. Prva dva meseca se ni dal pobožati, še več, šavsnil je proti roki, ki se mu je bližala ali celo ugriznil. Potrebovali smo čas, da je začel zaupati in čedalje večkrat prihajati k nam.
Med poletnimi počitnicami je začel dremati na naši klopi, sčasoma na ležalniku ob Kamenku. Kupovati smo začeli pravo mačjo hrano, ki jo je dobesedno požrl in polizal s krožnička. Iz divjega mačka je počasi postajal hišni muc in nekega dne sem ga lahko mirno božala, prisegla bi, da mu je bilo všeč.
Jessie je postal del našega življenja in lahko rečem, da se večino časa vse vrti okoli njega. Otroci ga obožujejo, o sebi niti ne razlagam, saj sem čisto in povsem zaljubljena vanj. Sčasoma je osvojil tudi Kamenka. Da ne bo pomote, Kamenko ima zelo rad živali, posebej mačke, v svojih časih je živel z devetimi, a ne želi si, da bi maček hodil po hiši. Prepričan je, da mački sodijo v naravo in da jim te svobode ne smemo vzeti. Jessie in Kamenko sta razvila poseben odnos. Ko Kamenko sede na svoj ležalnik, priteče na sosednji ležanik naš Jessie in potem cel dan spi ob njem. Kamenko dela za službo, Jessie medtem sanja mačje sanje. Verjetno o pohanih miškah, ki padajo z neba.
Da je zadeva okoli “našega” mačka še toliko bolj zabavna, si z dvema prijateljicama na tviterju izmenjujemo novice o naših treh mačkih in to tako, da mački govorijo v prvi osebi.
Življenja Jessija, Flekarja in Korleona so obogatili vsakdan, mi ga pošteno nasmejali in popestrili. V tem norem, norem svetu so te mačje prigode nekaj najbolj simpatičnega, kar me pričaka na tviterju, da nisem obkrožena samo s politiko, negodovanjem in koronavirusom.
Naši trije mačkoni so zaživeli v zgodbah in pripovedovanjih, ki razkrivajo mačjo naravo in dajejo ogledalo ljudem. Nekaj najbolj ljubkega!
Res si ne bi mogla želeti boljšega mucka, kot je naš Jessie. Neugnan in neukročen maček, ki je prvič v življenju spoznal, kaj pomeni redna hrana, za katero se ti ni treba boriti. Kaj pomeni, da lahko ležeš na odejo in mirno zaspiš, ne da bi ves čas gledal naokoli, od kod preži nevarnost in kaj pomeni človeški dotik in bližina. Najbolj pa je osrečil mene.
Ta moj princ teme, lepi maček z zelenimi očmi, ki je naredil karanteno znosnejšo in mi polepšal poletje. Zdaj, ko smo znova v Ljubljani, ga hodimo hranit. Malo je jezen na nas, ker nas ni več vsak dan, a se hitro odtaja, ko vidi, kakšne priboljške smo mu prinesli.
Mački so izjemni. In naš Jessie je eden izmed teh dragocenih ljubezni, ki pridejo v naša življenja.

Deli zgodbo