Image photo

Revolucija v anti age negi? Bakuchiol!

Morda še niste slišali za »bakuchiol«? Zveni res nenavadno − a ta zdravilna sestavina se v ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini uporablja že stoletja. Bakuchiol je trenutno ena najbolj »trendovskih« sestavin sodobnih kozmetičnih blagovnih znamk. Povpraševanje po tej alternativi za retinol v zadnjih treh letih strmo narašča. Zakaj je tako priljubljen in iskan pri kupcih? 

Rastlinska alternativa retinolu
Bakuchiol (izgovarjava: »bakučiol«) je pridobljen iz semen ali listov indijske rastline babchi (Psoralea corylifolia), ki vsebuje od 1–7 % te spojine. Izolirani bakuchiol se v kozmetiki uporablja zaradi svojih antioksidativnih, protimikrobnih in negovalnih lastnosti, podobnih retinolu. Če je še do nedavnega retinol veljal za enega najbolj učinkovitih sredstev v boju proti gubam in znakom staranja kože, pa je s pojavom bakuchiola dobil močno konkurenco. Glavna razlika med njima je v tem, da je bakuchiol rastlinskega izvora, medtem ko retinol pridobivajo iz živalskih virov (jetra, ribe, jajčni rumenjak). Bakuchiol je zaradi drugačne strukture veliko bolj nežen do kože in popolnoma primeren za ljudi z občutljivo kožo ali ženske med nosečnostjo. Po nanosu ne izzove reakcije, kot so luščenje kože in rdečica, ter ne pušča pekočega občutka ali občutka zategovanja.  

Pomlajevalni eliksir narave
Raziskave so pokazale, da ima bakuchiol vrsto koristi v boju proti staranju kože. Spodbuja nastajanje kolagena, zmanjša videz drobnih linij in gub, pomaga obnoviti čvrstost, izboljša teksturo kože in izenači ton kože. S študijami so dokazali primerljivo izboljšanje gub in hiperpigmentacij na fotostarani koži pri ženskah v štiridesetih letih starosti kot pri retinolu. Prednost bakuchiola je tudi ta, da za razliko od retinola ni fotolabilen, kar pomeni, da na svetlobi ne razpade. Po uporabi bakuchiola tako ni nujno, da nanesete še izdelek z zaščitnim faktorjem kot pri retinolu, je pa priporočljivo zaradi preprečevanja nastanka nadaljnjih poškodb kože. Upravičeno si je bakuchiol prislužil nazive, kot sta »superzvezdnik anti-age nege« in »pomlajevalni eliksir narave«!

Revolucionarna sestavina nove linije NIVEA Cellular Expert Lift 
Telesu lastna beljakovina, kolagen, igra pomembno vlogo pri mladostnem videzu človeške kože. Deluje kot nekakšno beljakovinsko ogrodje in zagotavlja čvrsto kožo. Na žalost se količina kolagena v telesu vsako leto zmanjša za približno odstotek. Če razgradnje kolagena ne preprečimo, vezivno tkivo z leti izgubi elastičnost in gube postanejo vidne. Na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj so razvili formulo NIVEA Cellular Expert Lift anti-age kreme, ki temelji na visokoučinkoviti kombinaciji čistega bakuchiola in dveh vrst hialuronske kisline. Inovativna formula z bakuchiolom spodbudi tvorbo kolagena v celicah in pomaga obnoviti gostoto strukture kože. 


Deli zgodbo