Višje cene hrane vplivajo na odločitev o samooskrbi

Kmetijski stroji in orodja za urejanje okolice zavzeli lestvico TOP iskanj na bolha.comVisoke cene življenjskih potrebščin, ki so na letni ravni dražje za 8,1 %, na mesečni pa 2 % (podatki SURS), so številne Slovence prepričale o pomembnosti samooskrbe s hrano, ki je sicer že nekaj let ena pomembnejših ekoloških tem. S svetovno gospodarsko krizo pa so razlogi za pridelavo zelenjave in sadja na domačem vrtu dobili zelo realno osnovo.

Tako so iskanja, povezana s spomladanskimi opravili okoli hiše in na njivi, preplavila bolha.com. Kosilnice, traktorji in rastlinjaki iz druge roke so lahko odlično ohranjeni, njihova cena pa precej nižja od novih.

Delo na vrtu pa ni edina rekreacija, ki jo imajo radi Slovenci. Poleg obdelave vrta in okolice hiše je razvidno, da Slovenci ohranjamo skrb za zdravje z rekreacijo, že nekaj let je med najbolj iskanimi namreč kolo. Med TOP 15 najpogosteje iskalnimi izrazi je kar tretjina koles različnih vrst, podkategorija Kolesarstvo pa ima daleč največ oglasov v kategoriji Rekreacija, šport na bolha.com. Med pogosteje iskanimi izrazi so tudi predmeti, ki jih potrebujemo za prihajajoče poletne oddihe.

Kmetijska oprema iz druge roke denarnici prijaznejša

Nakup kmetijske mehanizacije in opreme, ki jo potrebujemo za urejanje okolice doma, nam lahko predstavlja velik finančni zalogaj. Zato je smiselno preveriti, ali lahko dobimo rabljeno in ohranjeno za nižjo ceno. Naš največji spletni oglasnik bolha.com spodbuja, naj rabljene stvari trajnostno krožijo med nami. S tem ravnamo odgovorno do okolja in prijazno do denarnice. To pomlad smo se Slovenci na bolha.com podali v iskanje naprednih orodij, kot je robotska kosilnica, motokultivator pa se je, podobno kot večina kmetijskih orodij in drugih orodij za samooskrbo, povzpel na seznamu najbolj iskanih izrazov (s 26. mesta 2021 na 23. mesto leta 2022). Tako lani kot letos na vrhu lestvice kraljujejo vrtni traktor, kosilnica, stružnica in vrtna garnitura. Na lestvici TOP 60 so se letos prvič pojavili izrazi Tomo Vinkovič, rastlinjak, kontejner, tlakovci, drva, seno in koruza. Med znamkami pa so najbolj iskani izrazi Makita, BCS, Muta, Stihl in Husqvarna.

Za rekreacijo najraje na kolo

S prihodom pomladi se začne sezona kolesarjenja in tudi na bolha.com v tem času opažajo povečano iskanje izrazov, povezanih s to pri Slovencih nadvse priljubljeno vrsto rekreacije. Med TOP 20 iskanj tako najdemo kolo, cestno kolo, gorsko kolo in električno kolo, ki je v letošnjem letu štiri mesta višje kot lani. Zelo opazno je poskočilo zanimanje tudi za električni skiro, ki v letu 2022 zaseda 28. mestno na lestvici, leto poprej pa je bilo na 58. mestu. Med TOP 50 iskalnimi izrazi so tudi retro kolo Pony, znamke Specialized, Pinarello in Scott, gravel, žensko kolo in otroško kolo ter Woom kolesa, za katera je približno 50 odstotkov manj iskanj kot v enakem obdobju lani. Slovenci pa smo tudi strastni motoristi ‒ motorno kolo znamke Tomos namreč zaseda kar četrto mesto na lestvici najpogostejših iskanj v prvi polovici 2022.

Priprave na dopust v polnem zagonu

V juniju že odštevamo dni do zaslužnega dopusta in načrtujemo, kaj moramo vzeti s seboj. Če se na pot odpravljamo z avtom ali avtodomom, je zagotovo treba poskrbeti, da bo vozilo v odlični formi in nas med vožnjo ne bo pustilo na cedilu. Koristno si je narediti tudi seznam stvari, da česa ne pozabimo doma. Kaj vse ljudje iščejo pred dopustom, pa so preverili pri bolha.com:

»Naši podatki kažejo, da je v spomladanskem času več iskanj, povezanih z dopusti. Letos med TOP 60 najpogostejših iskalnih izrazov beležimo tenda, šotor, bazen, kajak, sup, žar, strešni kovček, na lestvici pa se je pojavilo tudi nekaj izdelkov, ki do zdaj niso bili tako iskani, kot sta gumenjak in Thule (avtomobilski kovčki in nosilci za transport športne opreme).«

Ljudje letos ne iščejo tobogana in trampolina v takšni meri kot lani, tudi zanimanje za avtodome in kriptovalute je upadlo. Po drugi strani pa na bolha.com beležijo skok na lestvici za izraza lego in harmonika. Lego je letos na seznamu najbolj iskanih izrazov zasedel sedmo mesto (lani deseto), harmonika pa se je povzpela za štiri mesta in je sedaj na 16. mestu. Ta izjemno priljubljen inštrument bo zagotovo popestril marsikatero poletno noč!

Deli zgodbo