alenka-kesar

Do lepega videza nas loči le ena stvar

Odkrila sem skrivnost lepote in nikoli ne uganete, kje sem jo našla.

S fantom sva imela zanimiv pogovor o tem, kakšne ženske so všeč moškim. Seveda sem pred tem tožila, da imam preveč kilogramov. Tako da bo okvir najinega pogovora jasen.

Fant me je pogledal, z globokimi rjavimi očmi in dejal:”Kdaj boste ženske doumele, da moški ne gledamo na vaše kilograme. Nam je všeč vaša energija, to, da ste dobre volje, da se smejete, da rade seksate in da nas imate rade.” “Vse ostalo je povsem nepomembno. To, da imate obline je tako in tako krasno, kar je res neprivlačno je to, da se obremenjujete s kilogrami.”

Sem bila kar malo tiho. Res je, da je moj fant dober marketingar in da zna dobro govoriti, ampak to, kar je povedal, me je resnično zadelo v srce. Najbolj ta del, da je energija odločilna. da je moškim najbolj všeč, da smo nasmejane in zadovoljne. Da imamo sijoče oči. Vse ostalo je obrobno.

Moški se zaljubijo v našo energijo. V to, kar predstavljamo. In nas ta energija dela privlačne. Vse ostalo pride zraven.

Ni lepšega kot zadovoljni ljudje okoli nas.  Z veseljem gremo na kavo z nekom, ki nas bo napolnil z dobrim, lepim, sproščenim. Radi se družimo s tistimi, ki ne jamrajo ves čas, ki znajo na življenje pogledati iz vedre plati. Ko pogledam glasbenike, pa ni nujno, da so lepi, čedni na prvo žogo, a ko jih vidim nastopati, ko vidim, kako hudo prezenco imajo, kako znajo zapeljevati s svojim nastopom, postanejo neustavljivo privlačni. Tako zelo, da tudi tisti, ki niso ravno klasični lepotci, postanejo idoli in se preselijo v ženske sanje. Energija, torej.

Včasih pridem v firmo in sem še posebej dobre volje, pa me kolegice vprašajo, če imam nova ličila ali novo pričesko, pa sem v bistvu samo res dobro razpoložena. Vsaka šminka, vsaka obleka stoji veliko lepše, če smo nasmejani. Če prihaja dobra volja iz srca. Enako je s stresom. Stres nas dela zapete, tesnobne in v krču. Po nekaj dneh dopusta se to spremeni. Poteze postanejo bolj mehke, mile in nasmeh bolj sproščen. Ko se znova naspimo, dobro najemo in si privoščimo klepet s svojimi ljubimi.

Zakaj smo torej tako površinski, tako obremenjeni s svojim videzom, v iskanju najboljšega možnega življenjskega stila, prave prehrane, prave rekreacije… da bi le našli pot do celovitega sebe? Zakaj ne iščemo raje prave, dobre energije, zakaj ne iščemo zadovoljstva drugje? Ker je to težje. Najti ravnotežje, najti samega sebe. Najti središče.

Tudi jaz tega ne znam. Tudi jaz raje iščem zunanje impulze. Lažje je. Bolj priročno. Se primerjati, iskati svojo podobo med neštetimi drugimi, izračunavati svoj indeks telesne mase, iskati ličila zase, primerna oblačila, primerno prehrano. Vedno v iskanju nečesa. Nečesa zunanjega. Ko tudi sama dobro vem, da sem videti najbolje, ko sem nasmejana, ko dobro skuham in povabim moje ljube, naj pridejo jest in jemo z velikim apetitom in jaz žarim na čelu mize.

Lepa sem, ko se zbujam še topla od fantovih poljubov in dotikov, ko imam nagajive oči in lase čez ramena, počesana kot kakšno dekle in stečem v kuhinjo vklopit kavni avtomat in mazat velike kose kruha z mojo marmelado. Takrat sem lepa. Brez ličil, brez blefa. Le s svojo energijo.

In stremenje po izgubi kilogramov, k bolj vitki postavi, k ožjemu pasu, namesto, da bi stremela po bolj zadovoljni jaz. Bom bolj nasmejana, bolj zadovoljna, če bom vitkejša? Bom imela boljšo energijo? Ali bom bolj sitna, ker bom ves čas lačna. To verjetno.

Ta avgust bom nasmejana in zadovoljna. Z dodatno kepico sladoleda bom raztegnila svoj nasmeh do ušes. Od poljubov razvajena in od dotikov domišljava bom.

Kolumna je bila objavljena v reviji Zdravje, avgust 2015.

Deli zgodbo