migrena

Migrena: Sopotnica stresnih dni

Bilo je nekega vikenda, pred več kot dvajsetimi leti, ko sem doživela svojo prvo migreno. Zjutraj mi je bilo slabo, čez nekaj ur pa me je začelo kljuvati nad desnim očesom. Tako zelo, da sem obležala. Vsak premik telesa in glave je sprožil nov val bolečine, ki je bila tako huda, kot še nikoli. Običajna zdravila za lajšanje glavobola mi niso pomagala in ni mi preostalo drugega kot da samo ležim. Motila me je svetloba, hrup in vonji. Migrena je vztrajala tri dni, ko je popustila sem bila zelo izčrpana. Želela sem si samo spati in jesti hrano, ki nedvomno ne spada pod zdravo 

Migrena je tako ostala v mojem življenju in je postala stalnica mojih dni. Včasih pogosteje, pa spet redkeje. Ugotovila sem, da so migrenski napadi odvisni od hormonskega cikla, stresa in hrane, ki mi je sprožala napade. Med njimi čokolada in sir. Obiskala sem nevrologa, ki mi je svetoval vaje 

Zdaj že natančno vem, kdaj bom dobila migreno, saj so znaki neizpodbitni. Če me glava začne boleti ponoči, takoj vzamem zdravilo in ne čakam, da bi se bolečina razširila. Ko se razširi, je prepozno in mi ne pomaga ničesar več. Nevrolog mi je povedal, da se moram navaditi na migrene, da so  pač del življenja. 

Zanimivo je, da imamo ženske pogosto t.i. “vikend” migrene, ko si dovolimo sprostiti in je za nami naporen teden. Takrat udari glavobol. Tisti, ki ste že kdaj imeli migreno veste, kako je. Tisti, ki je niste imeli še nikoli, se zahvalite, da je temu tako.

Raziskave kažejo, da jo doživlja od 12 do 15 odstotkov odraslih. Najpogosteje se pojavi med 25. in 55. letom. Večina doživi od enega do tri napade na mesec. Med ženskami je migrena skoraj trikrat pogostejša kot med moškimi. Pogosto je nagnjenost k migrenam genetska. Na spletni strani glavobol.com, so zapisali, kako lahko preprečimo ali omilimo migreno:

 1. Izogibajte se dejavnikom, ki pri vas sprožijo migreno.

2. Vodite dnevnik migrenskih napadov. Vanj vpisujte

    dogajanja med napadom migrene.

3. Imejte urejen ritem spanja. Spremembe lahko sprožijo

    napade migrene.

4. Ukvarjajte se s športom (npr.: tek , plavanje, kolesarjenje…).

5. Skušajte živeti urejeno in uravnoteženo.

6. Skušajte redno jesti.

7. Naučite se reči “ne”. Ne dovolite si, da bi vas prisilili

   delati stvari, ki jih sami ne želite.

8. Poskusite z vajami za sprostitev.

9. Ne preobremenjujte se in ne pričakujte preveč od sebe.

10. Bodite potrpežljivi. Ne pričakujte preveč prekmalu. Za

     uspešno zdravljenje je običajno potreben čas.

 In kaj vse lahko sproži migrenski napad: prehrana, senzorični dražljaji, stres, menstruacija,alkohol, zračni tlak, močna svetloba, naporna dejavnost, ovulacija, čokolada, vlaga, utripajoča luč, puberteta,sir ,letni čas, vonjave, huda žalost, menopavza, glutamat, glasen zvok, selitev, kontracepcijske tablete, kofein, spalni ritem, prepiri, oreščki, mesni izdelki. 

Meni pomaga predvsem, da poskušam ostati čimbolj v rutini. Da dovolj spim, da ne pretiravam s kavo in da ne posegam po čokoladi prevečkrat. In seveda, če znam omiliti stres, ki ga je v izobilju in ga znam nekako predihati. Najtežje je seveda, ko grem z migreno v službo, pred kamero, kjer moram biti profesionalna in odvoditi tako, da vi doma ne veste, kako se počutim.

Deli zgodbo