Old,Papers,,French,Post,Cards,And,Open,Diary,Book.,Romantic

Najstarejše valentinovo pismo poslano iz zapora

Kako dobro poznamo praznik ljubezni v anketi na bolha.com

Obdarovanje ob valentinovem je priložnost, da izrazimo svojo ljubezen in spoštovanje do tistih, ki nam pomenijo največ. Slovenci ob prazniku ljubezni najpogosteje podarjamo sladkarije, je odgovorilo dve tretjini od 1862 sodelujočih v anketi na bolha.com. Ste vedeli, da na Finskem na ta dan slavijo prijateljstvo? Ali pa, da največje srce na svetu bije v modrem kitu? Ta odgovor je vedelo kar 85 % sodelujočih v anketi.

Najstarejše valentinovo pismo poslano iz zapora

Valentinovo, dan ljubezni in romantike, se tradicionalno praznuje 14. februarja po vsem svetu. Praznik je dobil ime po svetem Valentinu, rimskem duhovniku iz 3. stoletja, ki je kljub prepovedi cesarja Klavdija II. še naprej poročal mlade pare. Kar tri četrtine (74,3 %) sodelujočih v anketi na bolha.com ve, da je bilo prvo valentinovo sporočilo poslano iz zapora. Po legendi naj bi bil sveti Valentin zaprt zaradi svoje krščanske vere in naj bi bil zaljubljen v hčerko zaporniškega paznika. Pred svojo smrtjo naj bi ji poslal pismo, ki ga je podpisal s »Tvoj Valentin«, kar je postalo osnova za tradicijo izmenjave valentinovih sporočil. Prva dokumentirana izmenjava valentinovih sporočil sega v 15. stoletje, ko so pari izmenjevali pisana pisma, okrašena s srčki, rožami in ljubezenskimi verzi. Množična proizvodnja valentinovih kartic se je začela v 19. stoletju v Veliki Britaniji in ZDA, danes pa se veliko valentinovih sporočil izmenjuje preko elektronske pošte, družbenih omrežij in spletnih platform.

Najraje podarjamo sladkarije

Valentinovo pa ni povezano zgolj z romantično ljubeznijo. Kar 76 odstotkov anketirancev je odgovorilo pravilno na vprašanje, v kateri državi na ta dan slavijo prijateljstvo. Na Finskem se valentinovo imenuje “Ystävänpäivä”, kar pomeni “Dan prijateljev”. Praznik poudarja pomen prijateljskih odnosov in izmenjavo daril med prijatelji. Poleg cvetja se na valentinovo pogosto izmenjujejo tudi druga darila, kot so čokolade, ljubezenska pisma, srčki in drugi romantični simboli. Pri nas največ ljudi podarja sladkarije (66,5 %), je pokazala anketa na bolha.com, priljubljene pa so tudi rože (28,4 %), medtem ko voščilnice pošlje zgolj 5,1 % anketirancev. Valentinovo je sicer drugi največji praznik za prodajo cvetja, takoj za materinskim dnem. V ZDA se v tem obdobju proda več kot 250 milijonov vrtnic, poroča Nacionalna federacija trgovcev na drobno (NRF, 2021). Za prijatelja oz. prijateljico je najboljša izbira rumena vrtnica, se strinja tri četrtine anketirancev na bolha.com (73,7 %), saj njena topla barva razveseljuje in izraža hvaležnost. Z rdečo vrtnico pa izpoveste svojo ljubezen in občudovanje do osebe, ki jo obdarite.

Prva ljubezenska pesem izklesana na glineno tablico

Ljubezenske pesmi so obstajale že od samega začetka človeške kreativnosti in izražanja. Ena izmed najbolj znanih zgodnjih zbirk ljubezenske poezije je Pesem o Gilgamešu, ki izvira iz Mezopotamije in naj bi nastala v 18. stoletju pr. n. št. Kot je skoraj 70 odstotkov anketirancev na bolha.com pravilno odgovorilo, je bila le-ta izklesana na glineno tablico. Prav tako so v antični grški in rimski literaturi avtorjev, kot so Sapfo, Anakreon, Vergilij in Ovidij, močno izraženi ljubezen in romantika. Za enega izmed največjih avtorjev, ki so pustili pomemben pečat v ljubezenski literaturi, pa velja William Shakespeare. V svoji znani tragediji Hamlet celo omenja valentinovo, kar je vedelo tudi 63 odstotkov anketirancev na bolha.com. »Jutri bo Sveti Valentin, pa še je skoraj zima, pod tvojim oknom deklica bo tvoja Valentina,« zapoje Ofelija v petem prizoru četrtega dejanja.

35 milijonov utripov na leto

Naše srce povprečno na dan naredi 100 tisoč utripov in približno 35 milijonov utripov na leto, so pravilno odgovorili v anketi na bolha.com s kar 79,6 %. Ko smo zaljubljeni, pa pogosto občutimo, da nam srce hitreje bije. To se zgodi, ker možgani zaradi močnih čustvenih doživljanj (ljubezen, vzburjenost, strast) pošiljajo signale nadledvični žlezi, ki izloča hormone, kot so adrenalin, epinefrin in norepinefrin, ki pospešijo srčni utrip in krvni tlak ter povečajo pretok krvi po telesu. 85 odstotkov anketirancev je vedelo, da ima največje srce modri kit, in sicer kar 2400-krat večje od človeškega srca, tehta pa lahko več kot 600 kilogramov, kar je približno toliko kot avtomobil. Če za svojega Valentina ali Valentino še niste našli primernega darila, pobrskajte med več kot 1.300.000 oglasi na našem največjem spletnem oglasniku bolha.com. Ne pozabite, najboljše darilo je tisto, ki izvira iz srca!

*V anketi Valentinčkov nagradni kviz na bolha.com je med 24. 1. in 5. 2.sodelovalo 1862 anketirancev, med njimi so prevladovale ženske (73,1 odstotka), po starosti pa je bila tretjina anketirancev nad 56 let, 20 odstotkov med 35 in 45 let ter 18 odstotkov med 46 in 55 let.

Deli zgodbo