sonce

Dramatični vročinski krči

Kot otrok sem bila kar veliko bolna. Ko sem imela le osem mesecev, sem dobila visoko vročino. Zdravnik, ki je v snegu prišel peš do našega doma, saj z avtom ni mogel do našega doma, mi je predpisal antibiotike. Kakšne pol ure po tem, ko mi je mami dala zdravilo, sem se začela tresti in zavijati z očmi. Celo telo je bilo v krču, na usta mi je šla pena. Starši so se zelo prestrašili in me takoj odpeljali v bolnišnico. Moji mami je prepričana, da sem za nekaj sekund nehala dihati. V bolnišnici pa niso bili prepričani, ali je šlo za reakcijo na penicilin ali za vročinski krč. Zdravniki so mi vzeli tkivo kostnega mozga za preiskavo. V bolnišnici pa sem ostala tri tedne. 

Ko sem sama postala mati, sem se zelo bala, da bi moja Neli dobila vročinski krč. Strah moje mame mi je ostal globoko zapisan in ob vsaki Nelini povišani temperaturi sem bila v strahu. Neli je običajno imela izjemno visoko vročino, a na srečo brez krča. 

Ko se je rodila Lina, sem verjela, da tudi ona ne bo imela vročinskih krčev. A žal ni bilo tako. Ko je imela leto in pol, je nekega večera dobila vročino. Dala sem ji svečko, jo slekla in začela zmakati, tako da sem zmočila rjuhe in jo ovijala vanje. Vročina pa ji je kar naraščala. Ležala sem poleg nje, ko se je začela tresti. Prijela sem jo in jo klicala, vendar je bila moja punčka v napol nezavednem stanju. Tresla se je in ko jo je mož Blaž odvil, se je polulala. Slekla sva jo in ji dala še eno svečko ter jo ponovno ohlajala, tokrat kar pod tušem. Čez nekaj trenutkov se je umirila, nama se je zdelo, da je trajalo ure …

Na urgenci so jo povsem slekli in zavili v mokre rjuhe, da je kričala in jokala. Jokala sem tudi sama, ko sem jo gledala tako nemočno. Bilo me je strah, solze so mi nekontrolirano tekle. Blaž je sicer zdravnik, kirurg, a ko sem ga gledala, kako žalostno je stal poleg Line in jo božal po laseh, sem vedela. Samo oče je. V teh primerih je samo oče …

Lina je imela vročino še nekaj dni, krč pa se ni ponovil. Lahko si samo mislite, kako se počutimo, ko dobi vročino. Praktikum krčev poznamo vsi, tudi Neli.

KAKO UKREPAMO?

Ko Lina dobi vročino, ne čakamo, da se ta povzpne do 38,5 stopinj Celzija, saj pri krčih vročina nenadno zraste. Torej ji damo svečko, ki učinkovito zmanjša vročino. Lino slečemo in že polnimo kad z vodo, ki ima lahko 37 stopinj Celzija. Bistveno je, da je temperatura vode nižja od tiste, ki jo ima otrok. Mnogi ravnajo narobe in otroka kopajo v premrzli vodi, da doživi pravi šok in kriči ter joče, to pa je šok tudi za organizem. Pri 37 stopinjah Celzija pa je voda v bistvu topla kot v toplicah. Če je Lina zelo razburjena, gre kdo od nas z njo v kad in jo poskuša umiriti s kakšno igračo. 

V kadi jo imamo nekaj minut, največ deset, potem jo zavijemo in oblečemo v kakšno bombažno majico. Ves čas smo ob njej, če še zelo »kuha«, ji še vedno močimo nogice in čelo, tako da zmočimo bombažno plenico v vodi in ji z njo otiramo te dele telesa.

Ko ima vročino, nikoli ne spim, vse noči jo tipam in preverjam, kako vroča je. Ko ji vročina narašča, ji dam spet svečko. Ne upam si pustiti, da bi vročina skočila in da bi mala spet dobila vročinski krč.

Pediatrinja nam je dala posebno zdravilo (Stesolid), ki ga hranimo v hladilniku in bi ji ga v primeru krča, ki bi trajal dalj časa (več kot dve minuti), dali v ritko. Povsod ga nosimo s seboj. Kupila sem si majhno torbico, kot jo imajo diabetiki za hranjenje inzulina. 

KDAJ MORA OTROK V BOLNIŠNICO?

Zdravniki se odloči, kdaj mora otrok, ki ima vročinski krč, v bolnišnico. Običajno na opazovanju obdržijo tiste otroke, ki imajo prvič vročinski krč, da preverijo, zakaj natančno gre, če so napadi zelo dolgi in jih je težko ustaviti.

ZAKAJ MORA OTROK OSTATI V BOLNIŠNICI? 

Otroke, ki imajo vročinske krče, pogosto zadržijo na opazovanju v bolnišnici, da ugotovijo, ali gre za krče ali morda epilepsijo. Krč je namreč videti kot epileptični napad, otroka trese, lahko mu gre pena na usta, običajno se pomoči. Po napadu so otroci apatični in zelo utrujeni, povsem izčrpani. 

ZAKAJ SE POJAVIJO KRČI?

Pogosto je začetek krča šele prvi znak povečane telesne temperature. Zdravniki domnevajo, da se krč sproži zaradi nezmožnosti prilagoditve otrokovih možganov na hitro naraščanje temperature, ne pa zaradi visoke temperature same. 

Vročinski krči so delno dedno pogojeni, vendar se vsaj enkrat pojavijo pri več kot dveh odstotkih otrok v starosti do pet let. Krči izzvenijo do šestega leta starosti in tako spadajo med otroške bolezni. Pri tistih otrocih, ki imajo krče, ni nič večje verjetnosti, da bi dobili epilepsijo.

Vročinski krči so videti izjemno dramatično, zato je težko ohraniti trezno glavo. Ko je imela Lina prvič krč, sem naštudirala vso možno literaturo in v mislih večkrat šla skozi korake, ki jih moram narediti, če ga dobi.

UKREPI OB VROČINSKIH KRČIH

Torej, otroka ob krču takoj slečeš, ga položiš na ravno podlago, na bok, da mu ne bi jezik zašel v grlo. Takoj mu vstaviš svečko in ga začneš hladiti. Najbolje z mokrimi rjuhami, s katerimi povsem prekriješ njegovo telo, razen glave. Rjuhe spet zmočiš, ko postanejo tople. Otroku prigovarjaš, da bo vse v redu. Če krč traja dalj časa, je modro, da nekdo od domačih pokliče rešilca. Če imate doma že zdravilo Stesolid, je po dveh minutah čas, da ga otroku daste. Najpomembneje pa je, da ohranite mirno kri, z otrokom bo vse v najlepšem redu.

KAJ VPRAŠAMO ZDRAVNIKA, ČE IMA OTROK VROČINSKE KRČE? 

Kako naj ukrepamo?

Ali se krči lahko ponovijo?

Kdaj naj damo sredstvo za zbijanje vročine? Katero je najbolj primerno za našega otroka?

Kdaj naj se napotimo v bolnišnico? 

LAHKO KRČE KAKO PREPREČIMO? 

Ko vemo, da je naš otrok nagnjen k vročinskim krčem, bomo ob vsaki vročini izjemno pozorni. Ko mu bo vročina začela naraščati, ga takoj začnemo hladiti, z mokrimi rjuhami ali v kopeli. Ne čakamo, da mu vročina naraste, ampak že prej damo svečko ali sirup za zniževanje temperature.

Deli zgodbo