jagode

Z jagodno masažo nad mozolje


Neka moja znanka je imela že od najstniških let velike težave z aknami in mozolji. Njen obraz je bil vedno posut z rdečimi pikami, ki jih je le težko skrila. Spominjam se, kako je bila potrta in žalostna in kako zelo jo je to obremenjevalo. Ko je govorila, si je obraz skrivala z roko ali s šalom. Vedno se je držala v ozadju. Vem, da je poskusila marsikaj, da bi odpravila neprijetno nadlogo. Obraz si je umivala s slano vodo, uporabljala kreme proti aknam, jih sušila s pudrom. Prav uspešna pa ni bila. Pred leti sem jo po naključju spet srečala in o mozoljih in aknah ni več sledu. Ima lepo, sijočo polt in to se pozna tudi na njeni samozavesti. Vprašala sem jo, kako se je znebila aken in mozoljev, pa se je nasmehnila in rekla: “Minilo je, samo po sebi!” Mnogi nimajo te sreče in imajo vse življenje težave s kožo, zato ne drži, da akne in mozolji zadevajo le najstnike. Res pa je, da so akne (tudi acne vulgaris) najbolj pogosta kožna bolezen mladostnikov, ki se pojavlja zaradi zamašitve in vnetja žlez lojnic. Za nastanek aken so odgovorni dednost in občutljivost za izločanje loja ter predvsem moški spolni hormoni.

Kaj sproži akne?

Akne se najpogosteje pojavijo v puberteti, v tem obdobju se namreč zelo poveča izločanje spolnih hormonov. Prav tako lahko nastanek aken sprožijo nosečnost, določeni dnevi v menstrualnem ciklu, določena kozmetika, hrana, vlaga in potenje. Nekaterim škodijo mlečni izdelki. Mnogim pa se težave s kožo izboljšajo na soncu.

Kako jih zdraviti?

Zdravljenje je odvisno od tega, za kakšne akne gre, najprej jih mora torej oceniti osebni zdravnik, ali dermatovenerolog. Za blage akne zadoščajo lokalno zdravljenje, umivanje kože z mlačno vodo in nevtralnimi mili. Zdravniki svetujejo tudi dieto, bogato z vitamini, brez začimb in maščob. Iz jedilnika je dobro črtati slaščice, posebej čokolado. Pazit je treba, da je prehrana uravnotežena, bogata s sadjem in zelenjavo. Pomaga tudi gibanje na svežem zraku.

Aken in mozoljev nikoli ne stiskajte sami, saj s tem samo poslabšate stanje kože. Pri nepravilnem stiskanju, pri katerem se lahko ranica tudi zagnoji, lahko nastanejo brazgotine, ki ostanejo vse življenje. Zato se je za čiščenje kože bolje naročiti pri kozmetičarki. Kljub temu pa je treba kožo redno čistiti, zjutraj in zvečer, s preparati, ki jih lahko kupite v lekarni ali drogeriji, najbolje po zdravnikovem nasvetu.

In če so težave hujše?

Ampak mnogi, ki imajo težave z nečisto kožo, delajo vse to, akne in mozolji pa vztrajajo. Če je tako, je treba čim prej k dermatovenerologu, ki oceni stanje kože in se odloči za pravilno zdravljenje. V zadnjem času zdravniki pogosto predpišejo uporabo antibiotikov, ki stanje kože popravijo, je pa res, da ima uživanje antibiotikov neželene učinke, zato jih ne gre jemati v nedogled, seveda pa v vsakem primeru po zdravnikovem navodilu. Nekaterim dekletom zdravniki svetujejo uporabo kontracepcijskih tablet, ki lahko izboljšajo stanje kože. Posebej takrat, ko so akne in mozolji pogojeni hormonsko in se pojavljajo pred menstrualnim ciklom in med njim.

Brazgotine, nastale po aknah in mozoljih, lahko strokovnjaki odstranijo z laserjem, vendar gre za dolgotrajen postopek. Nekateri dermatovenerologi pri zdravljenju aken uporabljajo posebni piling s salicilno kislino, ki deluje površinsko in zdravi brazgotine od aken, pa tudi akne same. Postopek pilinga s salicilno kislino nima posebnih neželenih učinkov, ponoviti pa ga je treba pet- do šestkrat v enem obdobju.

Kako si lahko pomagamo sami?

Izbrskala sem nekaj domačih nasvetov za lajšanje ali omilitev aken in mozoljev. 

Zobna pasta 

Majhno količino zobne paste nanesete na mozolj, zobna pasta ga bo posušila. To storite zvečer, pred spanjem. 

Masiranje z limono 

Obraz si lahko zmasirajte s kožico limone in toplo vodo. Limono lahko tudi stisnete in jo pomešate z rožno vodico. Mešanico nanesite na obraz pustite delovati vsaj pol ure.

Piling 

S pilingom lahko odstranite vrhnjo plast kože, v kateri so odmrle kožne celice in odvečna maščoba, ki mašijo kožne pore. Za piling uporabite lahko rahlo grobe krpe, po želji pa lahko uporabite tudi tonerje ali vodice za piling. Kože ne smete drgniti preveč močno, saj jo to lahko dodatno razdraži. Po pilingu kožo izperite z mlačno vodo.

Masaža z jagodami 

Jagode lahko nanesete neposredno na kožo, alkalične lastnosti jagod lahko učinkovito zmanjšajo otekline zaradi aken. 

Omilitev stresa

Stres lahko zelo poslabša stanje vaše kože ali pa povzroči prave izbruhe aken in mozoljev. Zato je dobro, da poskrbite za omilitev stresa s hojo, tekom, z jogo, ali z načinom sproščanja, ki vam je blizu.

Toplo in slano

Obraz si lahko dvakrat dnevno umivate s slano raztopino, da se koža ne bo več mastila. 

Vsi ti nasveti gotovo pripomorejo k lajšanju oziroma blaženju težav, pri dolgotrajnejših težavah pa je prav, da poiščete pomoč strokovnjaka. 

Deli zgodbo