tablete

Kontracepcijske tabletke: da ali ne?

Kontracepcijske tabletke so pred petdesetimi leti, ko so se pojavile na trgu, pomenile pravo revolucijo. Ženske so se lahko učinkovito zaščitile in ni jih več skrbelo, da bi zanosile. Z uvedbo tabletk je upadla tudi rodnost, saj so ženske končno dobile nadzor nad varno spolnostjo.

Na spletni strani Moje-zdravje.si so zapisali, da je kontracepcija s tabletkami ena najbolj zanesljivih metod kontracepcije, saj dosega kar 99-odstotno zanesljivost. Kontracepcijske tablete vplivajo na hormone, tako da preprečijo ovulacijo (mesečno sproščanje jajčec iz jajčnikov). Pogoj za zanositev so namreč različne spremembe v telesu, ki spremenijo tudi kemično sestavo tekočine v nožnici, tako da lahko semenska tekočina potuje proti maternici. Maternična sluznica mora biti odebeljena, da se oplojeno jajčece lahko ugnezdi. Kontracepcijske tablete spremenijo sluz v materničnem vratu, da postane gosta in lepljiva, zato semenčica težko pridejo v maternico.

Kako se jemljejo kontracepcijske tablete?

Tabletke je treba jemati vsak dan, 21 dni v ciklusu, začeti je treba s prvim dnevom menstruacije. O tem, katere vrste tabletk so za vas primerne, bo po pregledu najbolje presodil vaš ginekolog.

Kdaj se vzpostavi zaščita?

Zaščita se vzpostavi že s prvo vzeto tabletko in drži, dokler tabletke jemljemo, kot je predpisano. Torej nobene ne izpustimo in jih jemljemo v predpisanem časovnem razmiku. Je pa zlasti pri prvem spolnem odnosu priporočljivo, da so dekleta zaščitena s tabletkami in kondomom. Dvojna zaščita namreč predstavlja popolno varnost pred nosečnostjo, medtem ko kondom dodatno ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Zaščita velja tudi v času menstruacije, torej teden dni, ko tabletk ne jemljete. (Jemljete jih 21 dni ciklusa, sedem dni pa “počivate”).

Kaj, če pozabim vzeti tabletko?

Pomembno je, da kontracepcijsko tabletko vsak dan vzamete ob približno istem času, da je koncentracija hormonov v telesu približno stalna. Če kdaj s kakšno tabletko zamudite, jo vzemite takoj, ko se spomnite na to, vendar ne več kot dvanajst ur pozneje. Naslednjo potem vzemite v času, ob katerem imate predvideno jemanje kontracepcijskih tabletk. Na primer: če tabletke jemljete ob osmih zjutraj, pa na to pozabite, lahko “pozabljeno” tabletko zaužijete še vse do osme ure zvečer –  naslednjo pa spet naslednjega dne ob osmih zjutraj. Če na tabletko pozabite za več kot dvanajst ur, do konca meseca oziroma do preostanka tablice uporabljajte še drugo vrsto kontracepcije, saj tabletke ne nudijo več zadostne zaščite pred neželeno nosečnostjo. Naslednjo tabletko pa vzemite v času, ki ga imate predvidenega za to.

Imajo kontracepcijske tabletke neželene učinke?

Tablete z veliko vsebnostjo hormona estrogena lahko povečajo tveganje za nastanek raka dojk, embolije in kapi. Posledično novejše različice kontracepcijskih tabletk vsebujejo nižje vsebnosti hormonov in zato ostajajo izjemno priljubljene, čeprav so še vedno lahko škodljive. Se pa o stranskih učinkih kontracepcijskih tablet še vedno veliko govori, zlasti zaradi njihove presnove v jetrih. Pri njej se namreč porabijo dodatne količine vitaminov B-kompleksa, vitamina C, magnezija in cinka, kar pri dolgotrajni uporabi kontracepcijskih tablet pripelje do pomanjkanja teh vitaminov. Posledično se lahko pričnete rediti, pojavljajo se čustvena nihanja, postanete depresivni, prsi postanejo občutljive, lahko pa se pojavijo tudi vaginalna vnetja in bolezni srca.

Visoka raven estrogena pri ženskah lahko povzroča:

– povečano tveganje za raka na dojki,
– povišan krvni tlak,
– povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov,
 -migrene,
– žolčne kamne,
– slabost,
– neredno krvavenje,
– tumorje jeter.

Vitamini, ki jih ženskam začne primanjkovati pri dolgotrajnem jemanju tabletk, se lahko nadomestijo s prehranskimi dopolnili, ki se jih kupi v lekarni. Pri tem se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom, ki vam bo svetoval, katere je najbolje jemati. Predvsem pa pomanjkanje lahko nadomeščate s primerno, uravnoteženo prehrano.

Kdaj je treba nehati jemati tabletke?

  • Če se vam poveča krvni pritisk.
  • Če ste se zredili za več kot pet kilogramov.
  • Če imate hude glavobole.
  • Šest tednov pred operativnim posegom.
  • Tri mesece pred želeno nosečnostjo, do se uredijo menstrualne krvavitve in folna kislina.

Ali kontacepcijske tabletke povzročajo vaginalna vnetja ?

Pri ženskah, ki pogosto segajo po kontracepcijskih tabletah, antibiotikih in sladkorjih, se lahko v kombinaciji s stresom pojavijo glivične okužbe večjih razsežnosti, ki lahko prerastejo obseg navadne nožnične okužbe. Najpogosteje gre za glivico candida albicanis, ki se običajno naseli v človeških prebavilih. Simptomi so lahko vse od migren pa do neplodnosti, endometrioze, luskavice, PMS, depresije, težav s prebavo in mnogo drugih, na videz nepovezanih zdravstvenih težav, ki jih pripisujemo prerazmnožitvi glivic. Ker so ti simptomi tako raznoliki, tako zdravniki kot pacienti težko najdejo pravi razlog za težave. Čeprav ne moremo neposredno povezati vaginalnih vnetij in uživanja kontracepcijskih tabletk, pa je dejstvo, da kontracepcijske tablete zaradi dviga estrogena ustvarjajo idealne pogoje za rast glivic.

Kontracepcijska drama

Pred nekaj leti smo bili priča tudi pravi drami v zvezi s kontracepcijskimi tabletkami, saj je nekaj uporabnic neke določene vrste tabletk umrlo. Tako se je ponovno odprlo vprašanje varnosti jemanja tablet. Ženske, ki so umrle, so bile vse kadilke, do smrti pa je prišlo zaradi pljučne embolije.

To povzroči zapora pljučnih žil zaradi strdka, ki najpogosteje izvira iz ven v nogah. Pomeni veliko obremenitev za desni srčni prekat in povzroči padec vsebnosti kisika v krvi. Če je obsežna, povzroči hude motnje v sistemskem in pljučnem obtoku krvi ter lahko vodi tudi v smrt. 

Zaradi afere so mnoge ženske klicale tudi v naše uredništvo, v strahu, ali je še varno jemati tabletke.

Farmacevtska družba, ki te tabletke proizvaja, je opravila številne dodatne raziskave. Strokovnjaki so sklenili, da so varne, vendar so dodali opozorilo, naj jih ginekologi ne predpisujejo vsem ženskam ter da jih najbolje prenašajo mlajše ženske, ki so nekadilke.

Je pa afera ponovno odprla vprašanje varnosti kontracepcijskih tabletk in gotovo zasejala še nekaj dodatnih dvomov o njihovi varnosti. 

Zato je res pomembno, da se o vsem posvetujete s svojim ginekologom, ki vam bo svetoval, katere tabletke lahko jemljete, koliko časa in kako varne so.

Zanesljivost tabletk

V enem letu jemanja tablet zanosi manj kot ena od tristotih žensk.  Zanesljivost kontracepcijskih tablet je 99,7-odstotna.

Kdaj tabletke niso več zanesljive?

Vzroki za neučinkovitost:

Kadar pozabite ali prepozno vzamete tablete. Prav tako je moteno delovanje zaradi sočasnega jemanja nekaterih zdravil ali zaradi bolezni na prebavilih. (Če jemljete še kakšna druga zdravila in želite jemati tudi kontracepcijske tablete, se obvezno posvetujte z zdravnikom.)

Prestavitev menstruacije s tabletkami

Mnoga dekleta in ženske si želijo prestaviti menstruacijo in za to uporabijo kontracepcijske tabletke. Pri tem vam svetujem, da se vedno posvetujete s svojim ginekologom, ki vam bo povedal, katere tabletke izberite in kdaj jih morate začeti jemati. Ne delajte tega na lastno pest, saj se vam lahko povsem poruši hormonski cikel.

Katere tabletke so primerne zame?

O tem, katere kontracepcijske tabletke so primerne, odloča ginekolog: glede na starost pacientke, njeno zdravstveno stanje (ki ga ugotovi s pregledom) in glede na to, ali gre za zaščito pred neželeno nosečnostjo ali za hormonsko zdravljenje različnih ginekoloških obolenj (med njimi tudi endometrioze, več o njej na strani …). Na prvi pregled najstnice običajno naročijo mame, pogumnejše pomoč poiščejo same. Mnoge se po pomoč obračajo na različne spletne forume, dejstvo pa je, da je edina prava in učinkovita pomoč pogovor z za to specializiranim zdravnikom.

 Jutranja tabletka je neke vrste kontracepcijska tabletka, reče se jih tudi »postkoitalna tableta«, »urgentna kontracepcija« oziroma »morning-after pill«. Vzamete jo, ko želite preprečiti zanositev po spolnem odnosu brez zaščite. Zdravilo vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejše od zdravil s kombinacijo hormonov. V pakiranju sta dve tableti, ki ju je treba vzeti sočasno, kakor hitro je mogoče, najbolje v prvih 12 urah po nezaščitenem spolnem odnosu in ne kasneje kot v 72 urah (3 dneh). Zdravilo je na voljo v lekarnah brez recepta za starejše od 16 let. Dekletom, mlajšim od 16 let, se izda le na podlagi belega recepta. Po njej so možne slabosti, glavoboli, vrtoglavice, morda bo naslednja menstruacija zamujala, prehitevala ali bo bolj obilna. Jutranja tabletka ni primerna za redno metodo kontracepcije.

Deli zgodbo