menopavza

Menopavza, nov začetek ženstvenosti

Ko sem bila majhna, sem zelo rada poslušala ženske pogovore. Napol zvita na kavču sem z enim očesom gledala televizijo, z ušesom pa poslušala mamine prijateljice. Spominjam se, da je nekega dne prišla na obisk malo starejša soseda, ki je moji mami potožila, da ima “valunge”. Pojma nisem imela, kaj je to, razumela pa sem, da sosedo ponoči obliva, da ji je vroče, se zelo poti in je zaradi tega zelo nesrečna. Moji mami ji je svetovala nekakšne čaje, več pa se ne spomnim. 

Z leti sem dojela, da so “valunge” vročinska oblivanja, ki spremljajo ženske v meni, kar jim lahko zelo obremeni življenje. Nenadno namreč postanejo rdeče, potne, lahko se v trenutku tako prepotijo, da se morajo takoj preobleči. Nemalo je takšnih, ki ponoči menjajo posteljnino, ker je povsem premočena.

Menopavzo ginekologi imenujejo zadnjo menstruacijo v življenju. O njej govorijo, ko ženska leto dni nima krvavitve oziroma izcedka.. Zanjo so značilni znaki, ki žensko opozarjajo, da se njeno rodno obdobje končuje: neredni ciklusi, prepogoste menstruacije ali pa, nasprotno, redke in zelo močne menstruacije. Vsi ti znaki so posledica slabšega delovanja jajčnikov in pomanjkanja ženskega spolnega hormona estrogena.

Znaki menopavze

Nekatere ženske sicer v tem obdobju nimajo večjih težav. Toda pogosteje ženske v menopavzi spremljajo motnje spanja in razpoloženja. Lahko se pojavijo glavoboli, vročinski oblivi, bolečine v kosteh, mišicah in sklepih. Spremljajo jih lahko razbijanje srca, težave s prebavo, suha nožnica, bolečine pri spolnih odnosih, uhajanje urina.

Znano je, da ima tretjina žensk hude težave tudi v obdobju pomenopavze, in takrat se zdravnik odloči za zdravljenje. Zdravilo izbere po vodilnem simptomu, ki žensko najbolj ovira in moti. Če so znaki res hudi (znojenje, depresija, nespečnost, glavobol, nerazpoloženje, ščemenje kože, mravljinčenje … ) in če žensko zelo prizadenejo, celo tako, da ne more običajno delati in živeti, pa se ginekologi odločijo za hormonsko nadomestno terapijo. 

Koža v obdobju menopavze

V menopavzi imajo ženske nižjo raven estrogena, to pa močno vpliva na kožo. Vpliva na njeno tanšanju, povešanje in na razvoj gub. Posebne potrebe kože v menopavzi,

zahtevajo posebno nego.

Telo ne proizvaja več toliko kolagena, pod kožo pa se izgubi nekaj maščobe, kar pripelje do slabše elastičnosti kože. Skupaj s suhostjo kože, ki je prav tako značilna za to obdobje, pozvroča povešanje kože, posebej na vratu, okoli čeljusti in na licih.

Zato je pravilna nega kože bistvenega pomena. Izdelki v tem obdobju življenja morajo biti resnično kvalitetni in vsebovati tisto, kar koža v menopavzi najbolj potrebuje.

“Prva pomoč”

Ženske naj v obdobju menopavze poskrbijo za dovolj spanja – vsaj sedem do osem ur nočnega počitka. Dobro je, da opustijo kajenje in s tem posledično zmanjšajo delovanje žlez, ki izločajo spolne hormone, in pospešujejo razgradnjo spolnih hormonov. Zdravniki svetujejo še, naj v obdobju menopavze ženske omejijo uživanje ogljikovih hidratov (sladkorja in bele moke) in poskrbijo za uravnoteženo prehrano s polnovrednimi živili, zelenjavo in sadjem.

Ženskam v menopavzi strokovnjaki svetujejo živila, ki vsebujejo rastlinske estrogene (fitoestrogene), torej dovolj soje in sojinih izdelkov, lanu, oreščkov, ovsenih kosmičev, pšenice, jabolk. Prav tako je priporočljivo uživanje vitaminov in mineralov — antioksidantov (vitamina C, vitamina E, selena), vitaminov skupine B, vitamina A, kalcija, magnezija, cinka — dobijo jih z ustrezno prehrano ali vitaminskimi dodatki (jemanje slednjih naj predpiše strokovnjak, saj je pomembno, da vam predpišejo ustrezen odmerek).

Ženske v menopavzi naj si privoščijo redno telesno dejavnost z obremenitvijo (hoja, kolesarjenje, vadba z utežmi) najmanj trikrat na teden po 30 minut ali dvakrat na teden po 40 minut. 

Menopavza ni konec, je začetek 

Menopavza ni obdobje, ko je ženstvenosti konec, to je obdobje, ko se ženska lahko posveti sebi in stvarem, ki si jih je vedno želela početi. Ob tem pa je lahko videti mladostna, sijoča in lepa. Strokovnjaki namreč razvijajo posebne izdelke za nego kože v menopavzi, ki lahko ženskam omilijo znake staranja.

Deli zgodbo