česen

Naravni antibiotiki

Antibiotične lastnosti imajo tudi nekatere naravne snovi. Če zbolite, si torej lahko pomagate tudi  z njimi, vendar ne pretiravajte in za nasvet prosite tudi svojega zdravnika.

Origano je primeren za zdravljenje pljučnih okužb. 

Pri infekciji grla si lahko pomagamo tako, da žličko žajblja za eno uro namočimo v vročo vodo in nato grgramo tekočino.

Ameriški slamnik je izredno priljubljen nadomestek antibiotikov. Zlasti veliko so ga uporabljali prvitni prebivalci Amerike in ga menda lahko primerjamo s penicilinom. Pri uporabi moramo biti previdni, saj čezmerna uporaba povzroči, da zelišče izgubi svoj učinek.

Česen so uporabljali že v času druge svetovne vojne za zdravljenje vnetij ran. Uporabljal ga je tudi znani dr. Albert Schweizer za zdravljenje dizenterije (huda oblika driske). Vsebuje alicin, ki je uspešen pri zdravljenju okužb z stafilokoki in streptokoki, dokazano pa je, da lahko uniči tudi bakterije, ki so odporne proti antibiotikom. Zato zeliščarji priporočajo, da vsak dan zaužijemo strok česna, ki ga dodamo jedem. Za zdravljenje vnetij ušes lahko uporabljamo tudi česnovo olje: na dan kanemo 30 kapljic v boleče uho.

Tudi kanadski hidrastis je zelo znan naravni antibiotik in je zaradi pretirane uporabe skorajda izginil s površja zemlje. Preprečuje množenje streptokokov v telesu, uporabljali pa so ga tudi za zdravljenje kolere in dizenterije. Indijski znanstveniki so ugotovili, da je berberin, ki je ena od sestavin v hidrastisu,  pri zdravljenju kolere uspešnejša kot močan antibiotik chloromycetin.

Navadni češmin (berberis vulgaris) so uporabljali ameriški Indijanci, Egipčani in Indijski zdravilci. Povečuje imunost telesa in zmanjšuje tumorje. Študije dokazujejo njegovo uspešnost v boju proti streptokokom, stafilokokom, salmoneli itd.

Ekstrakt evkaliptusa se dodaja mnogim zdravilom. Je naravni antiseptik, ki uničuje bakterije, viruse in funguse. Ruske študije so pokazale, da je uspešen pri zdravljenju prehlada. Lahko ga inhaliramo, pri infekcijah dihal ga vtremo v prsi in hrbet. Uporablja se ga tudi za zdravljenje tuberkuloze in kroničnega kašlja. Lahko pa ekstrakt evkaliptusa dodamo v kopel.

Nefiltrirani med so uporabljali že v Egiptu za zdravljenje ureznin in opeklin. Vendar ga ne smemo dati otrokom, mlajšim od enega leta. V redkih primerih namreč lahko vsebuje eksotoksin, ki ga proizvaja Clostridium botulinum, in lahko se zastrupijo.

Ekstrakt listov oljke oleuropeinje prav tako uspešen pri boju proti bakterijam. Znanstveniki so ugotovili, da ga je mogoče uporabljati kot antioksidant.

Deli zgodbo