N150611_01_THE_FIRST_SUPPER_FNL_24300DPI

“Svetu želim dati svetlobo”

“Toliko teme je v življenju, zato svetu želim dati svetlobo,” je dejal svetovno znani umetnik, ameriški fotograf David LaChapelle, ki razstavlja v Trstu. Njegova razstava z imenom “Strele” bo na ogled do 15. avgusta in vas ne bo pustila ravnodušnih.

Na razstavi je predstavljenih več kot 90 del Davida LaChapella, enega izmed najvplivnejših in najbolj navdihujočih umetnikov svetovne scene, ki bodo obiskovalce popeljala skozi zadnjih petdeset let briljante ustvarjalne dejavnosti tega priznanega fotografa. Razstavo, ki je dela tega ameriškega umetnika prvič v zgodovini pripeljala v Furlanijo – Julijsko krajino, je pod umetniškim vodstvom Giannija Mercuria pripravil Studio David LaChapelle.

Razstava, ki skupno gosti 92 del, je zasnovana kot pripoved o dveh fazah umetniške kariere
Davida LaChapella:
– v prvi fazi, ki na brezobziren in ironičen način ovekoveča desetletje na prelomu novega tisočletja, so upodobljene osebnosti s sveta glasbe, kina, mode in politike
– za drugo fazo, v kateri umetnikovo delo zavzema nove, estetsko bolj dovršene, obenem pa tudi intimnejše in bolj mistične razsežnosti, pa sta značilna vpliv umetnosti iz preteklih obdobij in iskanje samega sebe v naravi.
Poleg tega bo na tržaškem razstavišču Salone degli Incanti prvič razstavljenih tudi deset podob v izjemno velikem formatu, ki bodo poudarile veličastnost te že same po sebi edinstvene in impresivne razstave.

»David LaChapelle: Strele/Fulmini« se obiskovalcem predstavlja kot bogata razstavna pot med naravnimi pojavi, ki lahko, ko jih združimo s človeškimi dejanji, kaosom in rajem, ustvarijo uničujočo silo, ki lahko jasno oriše in osvetli določen trenutek.
Razstava je torej umetnikova priložnost, da obiskovalcem razgali svoje razmišljanje o človeštvu: pri vsakem posameznem delu lahko tako ti na svoj način doživijo dramatičnost ovekovečenega trenutka, ki se prične z veličastno križarko, ki obstane na ledeniku, nadaljuje z modernim vesoljnim potopom, ki ogrozi prihodnost Las Vegasa, ter zaključi z določenimi bibličnimi zgodbami, upodobljenimi v sodobni preobleki.

Ogledati si bo mogoče tudi intimnejše prizore krajin, poseljenih z angeli, svetniki, cvetjem in mitološkimi liki, ki jih je LaChapelle izdelal tako, da je fotografske negative obdelal s slikarskimi potezami: ta tehnika je umetniku omogočila ustvarjanje del v edinstvenem in nezamenljivem slogu.


David LaChapelle se je rodil v Connecticutu leta 1963. Umetniško šolo je obiskoval v Severni Karolini. Pri njegovih prvih korakih v slikarstvu ga je navdihnila analogna tehnika ročnega slikanja na negativ, ki mu je omogočila določitev idealnega barvnega spektra, ki ga je mogoče nato odtisniti na film. Pri 17 letih se LaChapelle preseli v New York. Na njegovi prvi razstavi v Gallery 303 ga opazi Andy Warhol, ki ga povabi k reviji Interview Magazine. Zahvaljujoč mojstrski uporabi barv, originalni kompozicijski tehniki in izstopajoči ustvarjalnosti njegovega narativa LaChapelle prične prestopati meje fotografskih zvrsti s pripravljanjem tableaujev, portretov in tihožitij, ki se zoperstavljajo tradicionalni tehniki, kar umetniku hitro prinese mednarodno veljavo.

Oktobra 2023 bo David LaChapelle na XIV. firenškem bienalu (Mednarodni razstavi sodobne umetnosti in oblikovanja) prejel nagrado Lorenza Veličastnega za življenjsko delo, s katero se bo umetniška stroka poklonila enemu izmed najbolj nadarjenih in najvplivnejših fotografov današnjega časa in priznala njegov edinstveni slog in njegovo izjemno umetniško produkcijo, temelječo na domišljiji, preizkušanju in ustvarjalnosti, ki nam posreduje pomembna družbena sporočila. S svojo vizionarsko, izvirno in drzno perspektivo je LaChapelle navdihnil številne druge umetnike in svetovno javnost.Deli zgodbo